D’altres obres

Després de l’èxit de Mort a les cunetes (Premi al Millor espectacle i al Millor actor a la Mostra de Teatre de Barcelona), l’actor igualadí Joan Valentí i David Pintó s’alien de nou per presentar un dels casos més ignominiosos del tardofranquisme, l’assasinat de Cipriano Martos, un activista antifranquista detingut a Igualada. MOLOTOV és una producció teatral que ressegueix la vida d’aquest militant i de com es va cometre el seu crim.

Un colpidor muntatge basat en el llibre de periodisme d’investigació, Caso Cipriano Martos del periodista Roger Mateos, on es reconstrueix la història d’aquest militant antifranquista mort el 1973.

Teaser de MOLOTOV
Vida i Mort de Cipriano Martos
Cartell de l’obra MOLOTOV
Cipriano Martos de nen a la seva terra d’orígen
Molotov, un projecte teatral de David Pintó i Joan Valentí

La detenció de Cipriano Martos es va produir arran de la distribució d’octavetes a la sortida de la fàbrica Punto Blanco d’Igualada. La causa oficial de la mort va ser la ingesta d’un còctel molotov en el transcurs d’un interrogatori a la caserna de la Guàrdia Civil de Reus. En contrast amb l’impacte internacional del cas Puig Antich, que va produir-se al mateix temps, la mort de Cipriano Martos va passar desapercebuda davant l’interès de les autoritats franquistes per silenciar l’assumpte.

La família no va ser avisada ni de la detenció, ni de l’interrogatori, i un cop mort, no se’ls va permetre veure el cos, que va ser enterrat secretament en una fossa comuna del cementiri de Reus. Antonio Martos va presentar l’any 2014 una querella sobre l’assassinat del seu germà en mans policials, davant d’un jutjat argentí que investiga casos de crims del franquisme.

Direcció: David Pintó Codinasaltas / Intèrprets: Joan Valentí Cortès “Nan” i Montse Pelfort Valentí / Audiovisuals: Dan Ortínez Martí / Animació d’objectes: Montse Pelfort Valentí / Aparicions en el vídeo: Dolores Muñoz JiménezFelipe Moreno MartínJoan Miró Vives i Esther Carrilero Baiget / Vídeo, so i llums: Xavier Amat Juste / Acompanyament musical “Le llamaban Cipriano” i “Internacional”: Martí Marsal Riera / Il·lustracions interrogatori: Jordi Bulbena Moreu / Fotografia: Joan Guasch Gratacòs / Disseny del cartell: Aureli Sendra / Suport tècnic: Teatre de l’Aurora