Llibre

llibre
Presentació del llibre, 18/07/2020, Foment. Fotografia: Toni Cortès (AnoiaDiari)

El 18 de juliol es va presentar la publicació que recull el text teatral de l’obra “Mort a les Cunetes”, dels autors Davind Pintó i Joan Valentí, editat per Edicions Marrè. L’acte el va organitzar Òmnium Cultural  al Casal Popular el Foment d’Igualada.

La presentació del llibre va incloure una explicació del context històric de repressió franquista, que es vivia en el moment que es van produir els “Fets de Can Maçana”, a càrrec de l’escriptor, Antoni Dalmau, i Joan Valentí, un dels co-autors va llegir el pròleg del llibre que va escriure el pres polític Jordi Cuixart. L’activista va tenir ocasió de veure l’obra teatral al centre Penitenciari de Lledoners el 12 d’octubre de 2018. Aquí teniu reproduït el text íntegre del Pròleg escrit per Cuixart:

MEMÒRIA COL·LECTIVA, ESPERANÇA DE FUTUR

“La tasca dels periodistes, dels escriptors, dels artistes, és aclarir les zones fosques de la memòria col·lectiva.” Montserrat Roig

A més d’un preciós acte de reparació i de justícia, Mort a les cunetes és sobretot la demostració que l’humanisme sempre guanya l’odi, que el compromís de la societat civil i la cultura és més fort que la repressió i la desmemòria d’estat. La història de vuit presoners republicans assassinats pel feixisme i abandonats a l’oblit serveix d’homenatge a cadascun dels lluitadors antifranquistes i als milers de víctimes de la dictadura que continuen a les cunetes de l’Estat espanyol per vergonya del món.

El 12 d’octubre del 2018, 361 dies després d’entrar a la presó per mobilitzar-nos, defensar l’autodeterminació i el dret de Catalunya a esdevenir una República, el Joan Valentí, el David Pintó i el Martí Marsal van venir al Centre Penitenciari de Lledoners a representar Mort a les cunetes als presos polítics i socials. Justícia poètica a pocs quilòmetres d’on van afusellar el Joan, l’Amadeu, el Jaume, el Lluís, el Camil, el Maurici, el Josep i el Juli el febrer del 1939. Cultura imprescindible que impedeix normalitzar la repressió i enforteix la consciència. Les lluites dels qui ens van precedir són les mateixes que avui ens agermanen.

Quaranta-cinc anys després de la mort al llit del dictador, els poders de l’Estat que han impedit trencar amb les herències franquistes, i que en segueixen protegint el llegat ideològic i material, reprimeixen l’aspiració democràtica de la ciutadania. Persegueixen llibertats desobeint les Nacions Unides, la justícia internacional i les organitzacions de drets humans. A l’obra, el subtinent Salguero ens recorda que el símbol de la tortura franquista de Barcelona es manté viu a Via Laietana, avui com a icona de la brutalitat policial, i que l’extrema dreta emparada per la transició, blanquejada als mitjans i promoguda als tribunals gaudeix d’impunitat mentre creix als parlaments.

La vigència dels judicis sumaríssims o la impossibilitat de jutjar Franco per crims contra la humanitat constaten que la veritable amnistia de l’any 1977 va ser pels crims de la dictadura, i ni tan sols s’ha investigat el terrorisme d’estat que el va seguir més tard, com sí que han fet les democràcies occidentals. El futur és massa ombrívol per permetre’s el luxe d’oblidar.

Però el poder transformador de l’art és company de lluita. Art que empodera i torna una mica més transparents els murs de totes les presons. Des d’Òmnium Cultural, i precisament quan una greu pandèmia recorre el planeta, seguirem enfortint la responsabilitat col·lectiva per posar la cultura al centre de la vida. Una cultura compromesa i valenta, que ens fa a tots una mica més lliures.

Més de 900 dies després, des de la cel·la estant i com ens ensenya l’estimada Maciana, no deixarem que res ni ningú ens pugui robar el somriure. La publicació de Mort a les cunetes contribueix a desenterrar del temps totes les persones que han fet del nostre un món més digne en les pitjors condicions. És també per elles, i per les que encara han de venir, que tenim l’obligació democràtica de no defallir. De seguir lluitant, des d’on calgui i fins que calgui, per un futur de justícia i llibertat.

Jordi Cuixart
President d’Òmnium Cultural
Presó de Lledoners, abril del 2020

El text teatral “Mort a les Cunetes” està disponible a les biblioteques públiques de l’Anoia i el Bages així com a la biblioteca de l’Institut del Teatre.